UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський пояснив, чому замість підсилення Донеччини почали наступ на РФ

Звільнення Донецької області є частиною цього плану.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що курську операцію почали для виконання низки завдань, в тому числі вона містить довгострокові цілі щодо визволення Донецької області, де зараз тривають найважчі бої.

«Не розуміють люди і не знають і добре, інакше у нас би нічого не вийшло на Курщині», - сказав Зеленський під час форуму  «Україна 2024. Незалежність», відповідаючи на запитання, чому ЗСУ почали наступ на території РФ замість підсилення українських сил у Донецькій області.

Він нагадав, що є цілі, які він не може озвучити, але і щодо них є певні досягнення.

Щодо публічних цілей, то ЗСУ вдалось зупинити російський наступ на Харківщині та розбити плани росіян створити там таку собі «буферну зону», а також запобігти можливим проривам на півночі України.

«Сумщина, Чернігівщина. Ми не знали планів, але дані, які ми отримували від нашої розвідки і розвідок партнерів, але розуміли, що там щось готується…. Курська операція вирішила питання неокупації Сумщини та неокупації Чернігівщини та розбила черйозне угрупування ворога», - зазначив Зеленський.

Він додав, що захоплення Донецької області залишається стратегічною ціллю росіян і перекидання ворожих військ з території України в Курську область уже відбулось, але чи буде воно продовжуватись далі, залежатиме від України, наскільки успішно вона зможе продовжувати курську операцію.

«Те, що вони поки не забирають війська із Донеччини, це зрозуміло. Там їхні найпідготовленіші війська і це їхній стратегічний напрямок, бо вони хочуть окупувати всю область. Ця ціль не змінилась з 2014 року», - зазначив Зеленський.

Президент додав, що аби перемогти в тій ситуації, що склалась на покровському напрямку, потрібно вдаватись до хитрощів, оскільки протистояння один до одного не дасть необхідного результату. 

Читайте також: У Нацгвардії пояснили, чим для ЗСУ обернеться втрата Покровська

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що операція в Курській області РФ вже має результати, про які зараз неможливо говорити, та зазначив, що це був превентивний удар, аби запобігти дестабілізації фронту. При цьому він додав, що цілей операції значно більше, ніж їх можна публічно озвучити.

Про те, що відбувається на "північноукраїнському театрі воєнних дій", читайте в статтях Володимира Кравченка "Курська операція. Чим Путін відповість на приниження?" та Віталія Кононученка "Курська область VS Покровськ" на ZN.UA.