UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський підписав закон про компенсацію за зруйноване та пошкоджене житло: як її отримати

Виплата компенсацій розпочнеться ще до закінчення війни.

Президент підписав схвалений ВР 23 лютого законопроєкт №7198 про механізм відшкодування за пошкоджене і зруйноване житло, йдеться на сайті Верховної ради.

Закон визначає перелік отримувачів компенсації за знищене та пошкоджене житло, її види, спосіб оцінки та прийняття рішення щодо її надання, а також можливості її використання для отримання нового житла.

Документ впроваджує механізм, який працюватиме ще до закінчення війни. Громадяни, які втратили домівку, зможуть самостійно обрати житло, незалежно від його місцезнаходження, а держава перерахує кошти продавцю житла.

Як відбуватиметься компенсація

Перший етап — подача заявки щодо зруйнованого внаслідок бойових дій житла через Дію, ЦНАП, органи соцзахисту чи нотаріуса;

На другому етапі відбуватиметься розгляд заяви, огляд зруйнованого житла та визначення суми компенсації;

Третій етап — прийняття рішення щодо її надання. Процедура займатиме 30 днів.

Хто зможе отримати компенсацію

Також право на компенсацію мають ОСББ, управителі, ЖБК. Це стосується відновлення спільного майна багатоквартирного будинку.

Джерела компенсації

Згідно з підрахунками, понад 1 млн українців на сьогодні залишилися без житла. Станом на початок березня через портал «Дія» українці подали вже 335 тисяч заявок про пошкодження або руйнування житла. Поточний обсяг заявлених руйнувань - близько 23 млн кв. м, при цьому найбільше заявлено в Донецькій, Харківській та Київській областях. У реєстрі пошкодженого майна вже зареєстровано понад 500 громад, внесено дані про 10 тисяч об'єктів.

Читайте також: Російські олігархи таки заплатять за відновлення пошкодженого та зруйнованого майна в Україні

Міністерство у справах громад, територій та розвитку інфраструктури та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців підписали меморандум про взаєморозуміння та запустили проект «Україна - це Дім» (Ukraine is Home). Його мета - полегшення доступу до рішень з відбудови пошкодженого та зруйнованого житла для українців, механізм якої передбачається законопроектом №7198