UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський офіційно підтвердив отримання F-16

Винищувачі F-16 уже знаходяться в Україні та виконують завдання, підтвердив президент Володимир Зеленський, опублікувавши відео з церемонії нагородження в День повітряних сил ЗСУ.

«Ми часто чули слово неможливо, але все-таки ми уможливили те, що було нашою амбіцією, нашою оборонною необхідністю. А тепер це справді реальність у нашому небі – F-16 в Україні. Ми забезпечили це. Я пишаюся нашими хлопцями, які якісно освоюють ці літаки та вже почали їх використовувати для нашої держави», - заявив президент.

Він зазначив, що зараз не може розкривати, які завдання вже виконували винищувачі, чи виконуватимуть у майбутньому.

При цьому глава держави подякував партнерам, які «справді дієво допомагають із F-16», а насамперед Данії, Нідерландам та США, які першими відгукнулись на запит про надання літаків.

«Ми багато зробили, щоб Повітряні сили перейшли на новий стандарт авіації – стандарт західної бойової авіації. З початку цієї війни ми говорили з партнерами, що потрібно закрити наше небо від російських ракет і літаків. Ми провели сотні зустрічей та переговорів, щоб зміцнити можливості нашої авіації, нашого ППО», - сказав Зеленський.

Він визнав, що на разі кількість літаків, які вже прибули в Україну та кількість підготованих пілотів ще недостатні, але «партнери знають про потрібну кількість».

Читайте також: Деякі F-16 ЗСУ неминуче втратять, адже це війна — полковник армії США

Нагадаємо, 31 липня  агентство Bloomberg з посиланням на анонімні джерела заявило про передачу Україні перших винищувачів F-16 «у невеликій кількості». Згодом  The Economist повідомило, що в Україну прибули перші 10 винищувачів із 79, які мають передати у рамках авіаційної коаліції. До кінця року має надійти ще десять.