UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР в Україні отримає бойовий досвід на випадок ескалації конфлікту на Корейському півострові — експерт

Це дозволить Кім Чен Ину ознайомиться з сучасною військовою тактикою та тим, як зброя Північної Кореї працює на реальному полі бою. 

В червні Росія та Північна Корея підписали угоду про військове співробітництво, в якій є секретний пункт, який і дозволив відправити на фронт в Україні першою хвилею тисячу військових КНДР. The Wall Street Journal, посилаючись на ексрозвідника, попереджає, що будуть і інші хвилі. 

Зараз більша частина північнокорейських сил перебуває на безпечній відстані від фронту. Тих, хто прибув першими у РФ, спершу відправили у Владивосток, де видали військову форму, а потім на Далекий Схід для навчань. Ексрозвідник розповів ЗМІ, що росіяни розповідають їм про роботу з логістикою, БпЛА та тактику на лінії фронту. Він припустив, що сили КНДР можуть виконувати різні ролі — бути фахівцями з ракет, солдатами на "нулі" чи забезпечувати логістику. 

Завдяки участі цих військових у війні проти України Кім Чен Ин ознайомиться з сучасною військовою тактикою та тим, як зброя КНДР працює на реальному полі бою. Пхеньян користується шансом, аби дізнатися, як перемогти у війні на виснаження, зокрема за умови нищівного застосування артилерії. 

"Жодні навчання не можуть відтворити реальний військовий досвід, і це може принести дивіденди в разі, якщо майбутній конфлікт розіграється на Корейському півострові", — прокоментував ситуацію науковий співробітник з ядерної безпеки аналітичного центру Rand Corp у Каліфорнії Бенджамін Р. Янг.

Але для режиму Кіма існують і ризики. На передовій солдати КНДР можуть здатися або втекти, наголосив фахівець з Університету Кукміна в Сеулі Федір Тертицький. А їхнє потенційне ідеологічне зараження небезпечне для режиму диктатора. 

Читайте також: КНДР ізолювала сім'ї солдатів, яких відправили воювати проти України – Reuters

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський попереджав, що з 12 тисяч військових, які КНДР відправила на підмогу Росії, агресор може сформувати дві бригади. Їх, за даними очільника ГУР МО Кирила Буданова, повинні були перекинути на фронт у Курській області 23 жовтня. Втім, скільки саме північнокорейців прибуло на цю ділянку і яке в них екіпірування — невідомо. 

Про зростання участі Північної Кореї в російсько-українській війні розповіла Наталія Бутирська у статті "КНДР проти України: Путін вже в боргах перед Кім Чен Ином".