UA / RU
Підтримати ZN.ua

Замкомбата 65-ї бригади прокоментував провальний наступ ЗСУ в районі Роботиного: "Це було самогубство"

На думку Михальчука, це сталося через непоінформованість військового керівництва щодо реальної ситуації на цій ділянці фронту.

Контрнаступ ЗСУ у 2023 році розпочався в районі села Роботине у Запорізькій області, в кінцевому результаті він виявився провальним. Заступник командира 65-ї ОМБр Тарас Михальчук з позивним "Іспанець" згадує в інтерв'ю УП, що тоді на цій ділянці, окрім його бригади, працювала також 47-ма ОМБр "Маґура", яка швидко втратила свою боєздатність. 

"Тут стільки наміновано, стільки кілометрів нарито, оборонних споруд, ДОТів, бліндажів, "зубів дракона" — і все це ще до "лінії Суровікіна". По стежці йдеш: крок ліворуч, крок праворуч — підриваєшся, — розповідає військовий, додаючи, що також кожна посадка мала протитанкові керовані ракети. — Я не думав, що тут буде наступ, думав, що буде демонстраційний відволікаючий маневр... А ні, тут справді пішли, і це був жах!". 

Росіяни перетворили посадки в районі Роботиного на ешелоновані укріпрайони. Тож іти туди в лобові атаки було неможливо, Михальчук називає це самогубством. 

"В мене за плечима вже був штурм Нестерянки в серпні-вересні 2022-го року, і там до повного контакту з п'ятнадцяти бронетранспортерів М-113 у мене дійшла тільки одна машина! Решта підірвалася на мінних полях. І це не 2023-й, а 2022 рік", — зауважив військовий, додаючи, що в таких випадках не можна воювати, йдучи технікою в лобові атаки, як зробила "Маґура". 

На його думку, призвело до невдалого наступу там те, що військове керівництво ЗСУ не мало повної інформації про ситуацію на цій ділянці фронту. 

"Приходили до мене полковники, генерали, я їм усе показував, говорив, що я брехати не збираюся. Що в тій точці замість (українського — ред.) взводного опорного пункту, де має бути 30 людей, стоїть чотири. Командири малювали, що в них там роти, батальйони, а цього не було взагалі", — підсумував військовий. 

Читайте також: У 65-ї ОМБр заявили про покращення ситуації зі снарядами

Нагадаємо, росіяни вже дев'ять місяців не можуть провести направлені зустрічні удари у фланги в районі Роботиного у Запорізькій області. Ситуація там, за словами експертів, складна та "трохи дивна". Вони називають позиції ЗСУ на цій ділянці "кишенею", наголошуючи, що росіянам ніяк не вдається перетворити їх на так званий котел.