UA / RU
Підтримати ZN.ua

Залужний відмовився від початкового плану контрнаступу після 4 днів боїв - WP

Видання пише, що в одній з бригад, які брали участь в контрнаступі і отримали західну техніку, 70% солдатів не мали жодного бойового досвіду.

Солдати 47-ї окремої механізованої бригади дочекалися ночі, перш ніж сісти у свої БМП Bradley, які прислали США. Було 7 червня, і довгоочікуваний контрнаступ України ось-ось мав розпочатися.

Метою на перші 24 години було просунутись майже на 14 кілометрів, дійшовши села Роботине. Це був перший крок наступу у південному напрямку, головною ціллю якого було визволити Мелітополь і перерізати російські лінії постачання. Але все пішло не за планом, - пише Washington Post.

Українські війська знали, що їх чекають мінні поля ворога, але вони й уявити собі не могли, що щільність буде на стільки великою. Земля була встелена килимом з вибухівки. Мін було так багато, що деякі з них були закопані штабелями. Солдати були навчені керувати своїми Bradley на полігоні в Німеччині, на рівній місцевості. Але на бездоріжжі в Запорізькій області в умовах бою їм довелося проходити вузькими стежками, очищеними від мін передовими підрозділами.

Росіяни, що розташувалися на височині, одразу ж відкрили вогонь протитанковими ракетами. Деякі машини в колоні були підбиті, що змусило інші, що їхали позаду, звернути з дороги. Ті, в свою чергу, підривалися на мінах, ще більше розтягуючи колону. Потім з’явилися російські гелікоптери і безпілотники і атакували колону.

Читайте також: Розвідка США сумнівалася в успіху контрнаступу України, поки Зеленський говорив про «рік перемоги» - WP

Українські військові, деякі з яких вперше відчули шок від бою, відступили, щоб перегрупуватися. Кілька наступних днів вони знову і знову намагалися пробити російську оборону з однаковим кривавим результатом.

«На четвертий день головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний вирішив, що побачив достатньо. Згоріла західна військова техніка: американські Bradley, німецькі танки Leopard, машини розмінування, - вкривали поле бою. Кількість вбитих і поранених підірвала бойовий дух», - пише видання.

За словами високопоставленого українського військового, Залужний наказав своїм військам призупинити атаку, перш ніж ворог знищить ще якусь частину українського озброєння. Замість того, щоб намагатися прорвати російську оборону за допомогою масованої механізованої атаки за підтримки артилерійського вогню, як радили його американські колеги, Залужний вирішив, що українські солдати підуть пішки невеликими групами по 10 осіб. Цей процес збереже техніку і життя, але буде набагато повільнішим.

«Місяці планування разом зі США були відкинуті того четвертого дня, і вже запізнілий контрнаступ, розрахований на вихід до Азовського моря протягом 2-3 місяців, майже зупинився. Замість того, щоб здійснити  14-кілометрових прорив у перший день, українці за майже 6 місяців з червня просунулися приблизно на 20 кілометрів і звільнили кілька сіл. Мелітополь все ще залишається далеко поза зоною досяжності», - пише видання.

70% відсотків військовослужбовців однієї з бригад, яка брала участь в контрнаступі і була забезпечена сучасним озброєнням, вступили в бій, не маючи бойового досвіду. Невдачі України на полі бою призвели до розбіжностей зі США щодо того, як найкраще прорвати глибоку російську оборону.

Читайте також: WP про прорахунки контрнаступу: США помилково вирішили, що армію України швидко можна перетворити на західну

«Командувач американськими силами в Європі не міг зв'язатися з українським головнокомандувачем протягом декількох тижнів на початку кампанії на тлі напруженості, викликаної тим, що американці ставили під сумнів рішення, які приймалися на полі бою», - пише Washington Post.

Кожна сторона звинувачувала іншу в помилках і прорахунках. Американські військові дійшли висновку, що Україна недопрацювала у базовій військовій тактиці, зокрема у використанні наземної розвідки для розуміння щільності мінних полів. Українські чиновники кажуть, що американці, схоже, не розуміють, як безпілотники та інші технології змінили поле бою. Загалом Україна відвоювала лише близько 320 квадратних кілометрів території ціною тисяч загиблих і поранених, а також західної військової допомоги на мільярди доларів лише у 2023 році.