UA / RU
Підтримати ZN.ua

Законопроєкт про мобілізацію: хто матиме право на відстрочку

Оновлений законопроєкт з’явився на сайті Верховної Ради.

30 січня Кабінет міністрів України ухвалив і передав до Верховної Ради оновлений законопроєкт про мобілізацію. Він пропонує низку суттєвих змін, в тому числі – у статтю 23 закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що містить перелік категорій громадян, які мають право на відстрочку від мобілізації.

Читайте також: Що новий законопроєкт щодо мобілізації називає поважними причинами неявки до ТЦК

За новим проєктом закону не підлягають призову на військову службу під час мобілізації:

Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах другому, четвертому – чотирнадцятому частини  першої статті 23, у зазначений період можуть бути прийняти на військову службу за контрактом.

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період  не підлягають також:

Не підлягають призову також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати або рідний (повнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа:

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації протягом двох років з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані, які проходили військову службу під час дії правового режиму воєнного стану та були звільнені зі служби у запас у зв’язку з закінченням строку служби. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на службу за їх згодою.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу та були звільнені зі служби  у запас у зв’язку зі звільнення з полону. Такі особи можуть бути призвані на службу за їх згодою.

Нагадаємо, новий законопроєкт передбачає, що повістка про виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки може бути надіслана українцям через електронний кабінет.