UA / RU
Підтримати ZN.ua

Захисники вразили рідкісний ворожий комплекс "Биліна", машина згоріла вщент

Ймовірно, це перше знищення такої системи РЕБ. Вона ще мала б перебувати в розробці.

Українські оператори дронів підрозділу аеророзвідки Shadow виявили та скоригували вогонь по рідкісній машині новітнього російського комплексу радіоелектронної боротьби "Биліна" РБ-109А. Момент удару та подальше згоряння системи вдалося зафіксувати на відео, яке бійці опублікували на YouTube.

“Після першого приходу відбулося непомітне займання машини. Пізніше вона згоріла вщент. Екіпаж знаходився поруч у бліндажі (на кадрах цього не видно, можете повірити на слово), імовірно там вони і залишилися назавжди”, — додали в описі до ролику.

Читайте також: Влучання на 10/10: ЗСУ продовжують зачищати Луганську область від російських окопів

Військові підрозділу також розповіли, що ворожа автоматизована система управління РБ-109A «Биліна» мала б використовувати штучний інтелект на основі машинного навчання для визначення пріоритетів і придушення електронних сигналів. Можливо, ця характеристика з'явиться після завершення розробки. Також повідомлялося, що ця система буде аналізувати середовище в радіусі до 100 км для протидії цілям. 

Водночас, як додав журналіст Юрій Бутусов у Telegram, коментуючи відео, "Биліну" війська Росії планували взяти на озброєння лише в 2025 році, але її доставили на поле бою раніше, зважаючи на військові потреби і помітні втрати РЕБ. За його словами, на кадрах зафіксовано перше ураження такої машини.

Раніше повідомлялося, що українські військові використовують наземні бойові безпілотники для атак по позиціях РФ на лінії фронту. У ЗСУ показали кадри одного з ударів по загарбниках за допомогою такої техніки.