UA / RU
Підтримати ZN.ua

Західні ЗМІ про нічний обстріл України: «Це новий жорсткий етап у війні»

Американські газети, схоже, по-різному оцінюють, коли саме почалося нинішнє загострення російських обстрілів.

У вівторок вночі Росія бомбардувала українські міста за допомогою безпілотників і ракет, продовживши жорстоку хвилю новорічних ударів Москви і Києва по населених пунктах. Ці удари призвели до загибелі десятків мирних жителів і свідчать про новий жорстокий етап війни, який відчувається далеко за межами лінії фронту, де панує стагнація, - коментує нічні події Washington Post.

Видання зауважує, що сьогоднішній обстріл з боку Росії став останнім залпом у серії ударів, яка розпочалася у п'ятницю, коли Москва випустила понад 150 ракет і безпілотників по українських містах. Тоді загинуло щонайменше 29 осіб тільки в Києві, але жертви були в багатьох інших містах. Руйнувань зазнали також Харків, розташованих неподалік російського кордону, і Львів на заході країни. У суботу Україна завдала у відповідь ракетно-артилерійський удар по Бєлгороду, де загинуло щонайменше 24 людини і понад 100 отримали поранення. Washington Post називає це «найсмертоноснішою атакою на російське місто» за весь час, відколи Росія вторглася в Україну.

Читайте також: Генсек Ради Європи і посли Великої Британії та ЄС прокоментували масовану ракетну атаку РФ України

Bloomberg зауважує, що масивні російські обстріли України почалися після того, як минулого тижня українські сили знищили великий російський десантний корабель у Феодосії. А після удару по Бєлгороду Владімір Путін почав погрожувати, що посилить російські атаки.

«Серія повітряних атак в дусі «око за око» стала більш інтенсивною на тлі затягування війни Кремля на третій календарний рік. При цьому сухопутне протистояння зайшло в глухий кут. Путін, якого чекають вибори в березні, заявив у понеділок, що Росія не хоче воювати в Україні «нескінченно», але не здасть своїх позицій і готова до миру тільки на своїх умовах», - пише видання.

New York Times, у свою чергу, нагадує, що українська влада впродовж кількох місяців попереджала про намір Росії почати обстрілювати українські міста і об’єкти інфраструктури, коли настане холодний сезон. У Києві впевнені, що Москва хоче повторити свою минулорічну кампанію з метою занурити Україну в темряву і холод на зимові місяці.

«Не одразу було зрозуміло, по чому саме російські військові намагалися завдати удар у вівторок. Але в центрі Києва здійнявся білий дим біля теплоелектростанції, яка вже ставала мішенню в минулому. Крім того, місцева влада повідомила про пошкодження системи водопостачання в одному з районів міста», - пише New York Times.

Видання також зазначає, що Україна добре забезпечена західними системами ППО. Але ракети класу «земля-повітря» в дефіциті. Крім того, зважаючи на те, що лінія фронту простягається на тисячу кілометрів, українським військовим доводиться балансувати і рівномірно розподіляти наявне озброєння, щоб мати змогу захистити як важливі цілі в містах, так і війська на передовій.

Після нічного російського обстрілу Politico нагадує про слова Путіна, «розлюченого» після українського удару по Бєлгороду.

«Вони хочуть: а) залякати нас, б) створити нестабільність у нашій країні. Ми посилимо удари. Жоден злочин, а це, безумовно, був злочин проти мирного населення, не залишиться безкарним», - сказав Путін під час новорічного візиту до військового госпіталю, згідно з поширеною Кремлем версією коментарів президента.

Читайте також: Унаслідок ракетних ударів РФ загинули четверо людей, ще 92 — дістали поранення
Читайте також: Посол США в Україні відреагувала на масовану ракетну атаку РФ

Починаючи з суботи, Москва безперервно атакує Україну безпілотниками і ракетами.

Тим часом, Gazeta Wyborcza завернула увагу реакцію Польщі на нові російські обстріли України, зокрема, на те, що в польське небо були підняті дві пари винищувачів F-16 і літак-заправник союзників. Близько 5:45 ранку піднялася в повітря американська пара, що дислокується на базі в Ласках, а близько 6:15 ранку - польська пара з бази в Кшесінах.

«Будь-яка дія, яка вказує на те, що ми здатні до оборонних дій, позитивна. Ми повинні показати, що реагуємо на провокації Росії. Будь-яка відповідь на їхні дії бажана», - прокоментував доктор Мацей Мільчановський, експерт з питань безпеки з Жешувського університету.

Чи повинні F-16 стріляти по ракетах, які порушують польський повітряний простір?

«Я б дуже цього хотів. Звичайно, якщо вони з'являться в місці, де у нас є засоби, щоб їх збити», - додав він.