UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: з якими хворобами хребта не призивають військову службу

Висновок про непридатність особи до служби робить військово-лікарська комісія.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення Росії. Військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років підлягають мобілізації. Але не всі можуть бути визнані придатними до служби за станом здоров’я. Видання «Факти Здоров'я» розповіло, чи можуть бути звільнені від мобілізації особи, які мають захворювання хребта.

Як визначається придатність до військової служби

Проходження медичної комісії є обов’язковою умовою для всіх військовозобов’язаних. Військово-лікарська комісія (ВЛК) визначає за станом здоров’я придатність до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов’язаних, встановлює причини захворювань та травм (поранень, контузій, каліцтв).

Лише ВЛК вирішує, чи може людина за станом здоровʼя виконувати бойові завдання та призиватися на військову службу.

На підставі рішення ВЛК військовозобов’язаний може бути визнаний:

Експерти ГО «Юридична сотня» зазначили, що під час медичного огляду військовослужбовців метод індивідуальної оцінки придатності їх до військової служби повинен застосовуватись у кожному випадку окремо.

Читайте також: Загальна мобілізація: з якими захворюваннями не беруть на службу до армії

Перелік хвороб хребта, з якими не мобілізують

У Додатку 1 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України вказується перелік хвороб, які звільняють особу від мобілізації та проходження військової служби.

До хвороб хребта, з якими людину не можуть мобілізувати, належать:

Також від загальної мобілізації звільнені особи, що мають такі діагнози:

Читайте також: Відстрочка від призову: чи має на неї право військовозобов'язаний після операції

Від призову до армії звільняють особи, у яких є важка форма набутих деформацій та дефектів пальців, стопи, кінцівок, важка плоскостопість, фібробластичні порушення, що спричиняють тяжкі порушення рухових функцій.

На службу до армії також не беруть громадян з ампутованими кінцівками до певного рівня, а також важкими формами хвороб хребта.

Слід зазначили, що людину можуть визнати непридатною до військової служби лише за умови, що у неї значні порушення хребта за однією з перелічених хвороб.

Якщо у людини помірні чи незначні порушення, ВЛК може визнати її придатною чи тимчасово непридатною до служби.

«Ступінь вашої придатності буде визначатися, відповідно, у зв’язку із застосуванням того чи іншого пункту Положення про військово-лікарську експертизу», – резюмувала адвокат Марина Бекало.

Раніше ми писали, чи можуть призвати до армії обмежено придатних чоловіків та де саме вони можуть служити.