UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: українцям планують вручати повістки через месенджери

Таку можливість розглядають в парламенті.

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої чоловіки призовного віку отримують повістки на вулицях, вдома та в громадських місцях. У Верховній Раді розглядають можливість розсилати їх через месенджери.

Читайте також: Загальна мобілізація: що чекає ухилянтів, які втекли з країни

Про це повідомив під час телемарафону народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки України Федір Веніславський, пише «УНІАН».

За його словами, ще до початку повномасштабного вторгнення база мобільних номерів чоловіків призовного віку була майже повністю сформована.

«На рівні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки ми наразі розглядаємо питання удосконалення законодавчих підстав для вручення повісток, у тому числі можливість відправляти чоловікам, які підлягають мобілізації, повідомлення про необхідність з'явитись у центр комплектування за допомогою месенджерів, тобто відправляти повістки онлайн. Наразі розглядаємо можливість усунення бюрократичних проблем, пов'язаних з цим питанням», - повідомив він.

Нардеп нагадав, що військовозобов’язані часто оскаржують вручення повісток на вулицях, і  зараз комітет розглядає законодавчі підстави для «більш системного та менш конфліктного вручення повісток».

«Зараз вже є можливість повідомляти про час судового засідання через різноманітні месенджери в телефоні. Чому так само не екстраполювати цю ситуацію на військовозобов'язаних?» - підкреслив він.

Депутат пояснив, чому зараз виникла необхідності опрацювання такої ініціативи.

«Маємо бути відвертими: дійсно є певні проблеми з мобілізацією, тому що через війну маємо дуже багато внутрішньо переміщених осіб, серед яких багато чоловіків призовного віку, які можуть бути мобілізовані. Але оскільки вони перебувають не за місцем реєстрації, і не всі стали на військовий облік за місцем фактичного проживання, є проблеми з призовом», - заключив він.

Раніше, Федір Веніславський розповів, що у ВРУ вже внесли правки до закону для удосконалення процесу мобілізації. Йдеться насамперед про випадки, коли, наприклад, військових після призову одразу відправляли в зону бойових дій.