UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: скільки мають служити військові

Під час діє воєнного стану діють інші правові норми.

В Україні триває загальна мобілізація та діє воєнний стан. Зараз повістки можуть вручити чоловікам у віці від 18 до 60 років. Статтею 23 Закону Україні «Про військовий обов’язок і військову службу» передбачені строки військової служби для різних категорій громадян.

Читайте також: Я дуже сподіваюся, що на найближчому засіданні Верховної Ради ми винесемо на розгляд законопроєкт про мобілізацію – Стефанчук

Строки строкової військової служби в календарному обчисленні встановлюються:

Для громадян України, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, установлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

Для осіб офіцерського складу з числа:

Важливо, що під час дії воєнного стану для осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, у тому числі з числа військовослужбовців строкової військової служби а також для  військовослужбовців військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, строк військової служби може встановлюватися на час до оголошення рішення про демобілізацію або до закінчення дії особливого періоду.

Нагадаємо, Міністерство оборони України оприлюднило основні нововведення законопроєкту № 10449 про мобілізацію та військову підготовку. Передбачається, що замість строкової в Україні можуть запровадити базову військову службу. Зазначається, що термін служби у мирний час має складати 5 місяці, у воєнний – 3 місяці.