UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: що має бути вказано в повістці

В цей час їх отримують чоловіки призовного віку.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час чоловіки можуть отримати повістки на вулиці, вдома чи на робочому місці. Фахівці адвокатського об’єднання «Бачинський та партнери» пояснили, як повинна виглядати повістка та що вона має містити.

Читайте також: Загальна мобілізація: за яких умов не можуть призвати студента

Вони нагадали, що Кабінетом Міністрів України у грудні 2022 року було затверджено новий Порядок організації та ведення військового обліку у якому передбачена зокрема і форма оновленої повістки.

Повістка – є виключно письмовим документом, який видається на ім’я конкретної особи, тобто військовозобов’язаного із зазначенням обов’язку такої особи з’явитись у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (надалі – ТЦК та СП), тобто колишні військкомати.

За новим порядком військового обліку повістка має містити:

Юристи підкреслили, що якщо ТЦК та СП дещо видозмінив зовнішній вигляд повістки, який фактично не впливає на її зміст, то така повістка є цілком законною.

Будь-яке усне повідомлення, телефонний дзвінок, смс-повідомлення у месенджері, як то Vіber чи Telegram та інші способи запрошення до ТЦК та СП законом не передбачені і не будуть мати жодних юридичних наслідків, а відтак відповідальності ніякої за це не буде.

Нагадаємо, що робити чоловіку, якому прийшла повістка, коли він перебуває за кордоном та які можуть бути наслідки. Разом з нею можуть відправити також виклик про адміністративне правопорушення.