UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: що чекає на особу, яка не з’явилася по повістці через хворобу

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Загальна мобілізація: яке покарання передбачене за відмову від повістки

Адвокат Андрій Межирицький пояснив, що чекає військовозобов’язаного, який не прийшов по повістці через хворобу.

Він зазначив, відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» хвороба є поважною причиною неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці (будь-якої). При цьому підтверджуючі документи про хворобу повинні бути видані закладом охорони здоров'я державної або комунальної форми власності (документи з приватних лікарень не підійдут).

«При цьому, у разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів. Якщо читати цю норму буквально, то за будь-яких обставин, незалежно від тривалості лікарняного, громадянин повинен з'явитись до ТЦК не пізніше 10 днів від дати визначеної в повістці за умови повідомлення про неможливість вчасної явки протягом трьох днів», – пояснив юрист.

 Проте, як зазначив експерт, оскільки факт повідомлення про неможливість явки в будь-який інший спосіб, окрім особистої явки не можливо підтвердити та зафіксувати, то належним способом виконання обов'язку буде самостійна явка до ТЦК та СП протягом семи днів з дати коли відпали причини, що унеможливлювали своєчасну явку (тобто протягом 7 днів з дати закриття лікарняного).

Нагадаємо, уряд змінив правила надання поштових послуг щодо сповіщення військовозобов’язаних громадян, призовників та резервістів. Відповідні зміни Кабмін вніс постановою №747 від 25 червня 2024 року. Зокрема, зміни передбачають, що тепер повістку чи інший документ про виклик до ТЦК відправлятимуть «рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення».