UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: хто може служити лише за бажанням та за місцем проживання

Це передбачено українським законодавством.

В Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан через повномасштабне вторгнення Росії. У цей час повістки отримують чоловіки віком від 18 до 60 років. Але є категорії громадян, які можуть проходити військову службу лише за власним бажанням та за місцем проживання.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка з гіпотиреозом

Адвоката Ростислав Кравець, голова профспілки «Українська незалежна фундація юристів», голова АТ «Кравець і партнери» розповів, хто має на це право, пише «Телеграф».

Він зазначив, що відповідно до ст. 23 закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», деякі категорії осіб можуть проходити військову службу лише добровільно за власним бажанням та за місцем проживання.

До них належать:

Адвокат додав, що найчастіше на практиці такі військовослужбовці не служать за місцем проживання.

«Наприклад, така людина, прописана у Львівській області, воює під Слов'янськом на Донеччині. Якщо вона має таке бажання, вона може звернутися з відповідним рапортом до командира частини, вказавши, що має служити тільки в регіоні, де зареєстрований. І її тоді повинні перевести», – підсумував Ростислав Кравець.

Крім військовозобов'язаних, яких призивають по повістці, є багато українців, які добровільно стають на захист своєї землі. Нагадаємо, як мобілізують добровольців.