UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: хто може отримати повістку поштою

Відповідь дали у ТЦК та СП.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення РФ. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: як її оформити військовозобов’язаним

Речник Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін розповів, кому будуть відправляти повістки поштою, пише «Телеграф».

Процедура відправлення повісток поштою передбачена постановою Кабінету Міністрів України № 560, розповів речник обласного ТЦК.

«Громадянам, які оновили дані, вона надсилається на адресу, яку вони вказали під час оновлення даних. Громадянам, які не оновили своє дані, вона надсилається на адресу реєстрації. Інформація про адресу, за якою людина зареєстрована, є в базі даних Оберіг. Вона підтягується туди з різних реєстрів», — зазначив він.

Кількість повісток, які мають надіслати громадянам, залежить «від завдань, залежно від поставлених завдань стосовно комплектування».

«Звичайно, що вони не будуть всім, всій області надіслані в один день. За потреби, залежно від того, яких фахівці потрібні, будуть якісь, наприклад, вимоги щодо віку якогось підрозділу», — сказав представник ТЦК.

Сама ж повістка надсилається з описом вкладення.

«Громадянин, якщо він не розписався, тобто, якщо він її фізично не отримав, він вже ознайомлений. Тому повістка в цьому випадку цілком правильно вважається врученою. У постанові № 560 визначено, що належним врученням повістки вважаються безпосередньо вручення, відмова від отримання або навіть відсутність громадянина за адресою, наприклад, реєстрації. Тому повістка все одно буде вважатися врученою», — наголосив Роман Істомін.

За словами речника ТЦК, «повістка поштою — це якраз більше для розшуку громадян — для оперативності, для залучення меншої кількості особового складу», а також «щоб викликати громадян, які не працюють, які не можна викликати, скажімо так, іншими засобами».

За його словами, повістка поштою передбачена всім військовозобов’язаним громадянам. Незалежно від того, оновлювали вони дані чи ні. Це може бути повістка для проходження міського лікарської комісії, це може бути повістка на відправку до навчального центру, якщо в нього всі дані уточнені і є інформація про те, що особа придатна за станом здоров’я, немає відстрочки.

Нагадаємо, чи можуть офіцери запасу отримати відстрочку від мобілізації.