UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: хто і де може вручити повістку зараз

Це можуть робити лише деякі категорії осіб.

Депутати Верховної Ради проголосували за продовження дії воєнного стану та загальної мобілізації на 90 днів. Термін дії воєнного стану парламент продовжив з 18 серпня до 15 листопада 2023 року.

Читайте також: Мобілізація в Україні: що загрожує роботодавцям за порушення правил військового обліку

В цей час чоловіки призовного віку можуть отримати повістки. Фахівці адвокатського об’єднання «Бачинський та партнери» розповіли, хто та де має право вручати повістку.

Вручати повістки військовозобов’язаним можуть лише:

При цьому, уповноважені особи не можуть проникати до житла особи без її згоди з метою вручення повістки.

Юристи підкреслили, що чинним законодавством не визначено місце, де повинна вручатися повістка, тому фактично її можуть вручити в будь-якому місці, в парку, на блокпостах, на вулиці чи іншому публічному місці.

Зокрема, пунктами 32 і 47 Порядку, організації та ведення військового обліку, лише додатково наголошено про видачу повісток за місцем проживання та за місцем роботи військовозобов’язаного, однак вручення повістки на вулиці є також законним.

За новими правилами військового обліку консульські установи повинні виконувати деякі обов'язки щодо українців призовного віку, які перебувають за кордоном. Нагадаємо, чи можуть вручити повістку за кордоном.