UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: юристи пояснили, як поводити себе на ВЛК

Це стосується чоловіків, що мають серйозні проблемі зі здоров’ям.

Через повномасштабне вторгнення Росії, в Україні оголошена загальна мобілізація та воєнний стан. В цей час чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані на військову службу, якщо військово-лікарська комісія визнає їх придатними.

Читайте також: Загальна мобілізація: кому не можуть вручити повістку на вулиці

Адвокати Ірина та Владислав Леонови розповіли, як військовозобов'язаному, який має серйозні проблеми зі здоров'ям, підтвердити свою непридатність до служби під час проходження військово-лікарської комісії.

Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров'я та питання проведення військово-лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402.

У цьому Положенні є Розклад хвороб із статтями та пунктами захворювань, а також з поясненнями до статей захворювання та таблицями додаткових вимог до стану здоров'я. Серед них є й ті, що передбачають непридатність до військової служби.

В першу чергу військовозобов’язаного обов'язково направляють на медкомісію для визначення ступені придатності до служби на основі висновку ВЛК. Юристи пояснили, як слід діяти, щоб підтвердити діагноз під час проходження ВЛК.

Як підтвердити діагноз під час проходження ВЛК

МВС розпочало формування штурмових бригад «Гвардія наступу». До складу Гвардії увійдуть вісім професійних штурмових бригад, до яких можуть вступати добровольці, які прагнуть підсилити Сили оборони та долучитись до звільнення окупованих територій України. Станом на початок лютого до неї подали вже понад 20 тисяч заявок.