UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: які строки оскарження постанови ВЛК

Бувають ситуації коли необхідно це зробити.

В Україні оголошена загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення РФ. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та проходять військово-лікарську комісію (ВЛК). Трапляються ситуації, коли військовозобов’язані або військовослужбовці не згодні з рішенням ВЛК та хочуть його оскаржити.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи треба обмежено придатним проходити ВЛК

Юрист Ілля Шипко розповів, в які строки можна оскаржити постанову ВЛК.

Він нагадав, що постанова ВЛК – це рішення військово-лікарської комісії про стан здоровя військовозобовязаного та його придатність до служби.

Є два способи оскаржити постанови ВЛК:

Строк для звернення до суду для оскарження висновків ВЛК становить шість місяців з дня отримання висновку ВЛК, якщо такий висновок не оскаржувався в адміністративному порядку, та три місяці, якщо такий висновок оскаржувався до вищої ВЛК, з дня отримання висновку такої вищої ВЛК за результатами розгляду відповідного звернення.

Юрист наголосив, що оскарження постанови ВЛК не зупиняє її дії. Тобто, якщо військовозобовязаного визнано придатним до проходження військової служби, то його можуть мобілізувати незважаючи на оскарження постанови ВЛК. Але при судовому оскарженні можна подати заяву про забезпечення позову шляхом зупинення дії оскаржуваної постанови до ухвалення судового рішення.

В Україні ухвалили законопроєкти №9154 та №9158, що змінюють процес оформлення документів для лікування військовослужбовців, а також удосконалюють систему проходження медоглядів військовозобов'язаних. Нагадаємо, які зміни відбулися у роботі ВЛК.