UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: які штрафи чекають за порушення військового обліку

Пояснення дала адвокатка.

Президент України Володимир Зеленський 17 травня підписав закон №10379, який передбачає штрафи за порушення призовниками, військовозобов’язаними та резервістами правил військового обліку.

Читайте також: Новий закон про мобілізацію пояснили в МОЗ: ВЛК дистанційно та повторна перевірка рішення МСЕК

Адвокатка Марина Бекало пояснила, які штрафи чекають військовозобов’язаних зараз.

За Законом №3562-IX від 06.02.2024р. посилюється адміністративна відповідальність. За порушення правил військового обліку  (не оновлення облікових даних) згідно до ст. 210 КУпАП встановлюватиметься відповідальність у вигляді штрафу:

За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію (не з'явлення за повісткою, відмова від проходження ВЛК) згідно до ст. 210-1 КупАП, встановлюватиметься відповідальністю у вигляді штрафу: від 17 000 грн до 25 500 грн.

Чи можуть штрафувати кожного місяця

Юристка зазначила, що кожен місяць штрафувати не можуть.  За ст. 61 Конституції України, ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Отже, можуть штрафувати тільки за кожне нове правопорушення.

За вище вказаним законом також встановлюється, ТЦК СП не складає протокол про притягнення до адмінвідповідальності, вони одразу виносять Постанову, але з обов’язковим повідомленням про дату, місце та час розгляду питання про притягнення до відповідальності.  Після винесення постанови, вони передається державному виконавцю.

18 травня вступив в силу закон №10449 про мобілізацію. Нагадаємо, кому треба та не треба йти до ТЦК після набуття чинності нового закону.