UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: які існують правила вручення повісток

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація, яка була оголошена через повномасштабне вторгнення РФ. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Підготовка мобілізованих: скільки часу вона може тривати

Юрист Михайло Лобунько пояснив, які існують правила вручення повісток. Він нагадав, що вручення повісток до ТЦК та СП регулюється Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» та Порядком організації та ведення військового обліку громадян України.

Відповідно до цих нормативно-правових актів, повістки можуть вручатися військовозобов’язаним:

Вручення повістки має здійснюватися уповноваженою особою ТЦК та СП або представником органів місцевого самоврядування.

У період посилення мобілізації, а також у разі оголошення мобілізації або введення воєнного стану, вручення повісток до військкомату може здійснюватися в будь-який час доби, у будь-якому місці, у тому числі на вулиці, блокпостах тощо.

У період посилення мобілізації, а також у разі оголошення мобілізації або введення воєнного стану, підвищуються ризики незаконного вручення повісток, а також зловживань з боку працівників військкоматів.

Так, уповноважені особи ТЦК та СП можуть намагатися вручити повістки в грубій формі, під тиском або навіть силоміць. Вони можуть неправомірно ігнорувати право військовозобов’язаного на відмову від отримання повістки.

Юрист зазначив, що вручення повісток на вулиці є одним із найризикованіших способів вручення повісток. У таких випадках військовозобов’язаний може не мати можливості впевнитися в тому, що повістку вручає уповноважена особа ТЦК та СП. Він також може не мати можливості ознайомитися з змістом повістки та оскаржити її вручення.

За його словами, вручення повісток на блокпостах також є ризикованим способом вручення повісток. У таких випадках військовозобов’язаний може перебувати в стані стресу або навіть паніки, що може ускладнити йому розуміння змісту повістки та оскарження її вручення.

У разі силової мобілізації, права військовозобов’язаного порушуються. Оскільки особи можуть бути призвані до військової служби навіть без вручення повістки.

За словами юриста, на сьогодні, застосування сили при мобілізації є порушенням прав військовозобов’язаного.

ТЦК (територіальний центр комплектування та соціальної підтримки) зобов’язаний:

Військовозобов’язаний має право:

В Україні існує чотири види повісток, але зараз військовозобов’язані українці можуть отримати три з них. Нагадаємо, які повістки вручатимуть у лютому.