UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: як студенту підтвердити право на відстрочку

За законом студенти на підлягають мобілізації, але не всі.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан через повномасштабне вторгнення РФ.
В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та мають з’явитися у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП). Деякі з них мають право на відстрочку від призову.

Читайте також: В Україні удосконалять процедуру мобілізації: що зміниться

Юрист Богдан Черніков пояснив, кого з студентів не можуть мобілізувати та як вони можуть підтвердити право на відстрочку.

Відповідно до абзацу 2 частини 3 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тобто, студенти професійно-технічних, фахових, передвищих та вищих навчальних закладів, які навчаються за денною або дуальною формою навчання, мають право на отримання на цій підставі відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації. Заочна форма навчання не створює підстав для отримання відстрочки від призову.

Відповідно до статті 9 Закону України «Про освіту» дуальною формою здобуття освіти визнається спосіб здобуття освіти, що передбачає поєднання навчання осіб у закладах освіти (в інших суб’єктів освітньої діяльності) з навчанням на робочих місцях на підприємствах, в установах та організаціях для набуття певної кваліфікації, як правило, на основі договору.

Це стосується не лише осіб, які вперше здобувають ту чи іншу освіту, а й тих, для кого вона може бути другою чи третьою, наприклад. Тобто, чинним законодавством України не встановлені обмеження щодо кількості освіт у військовозобов’язаного та не передбачено вікові критерії для здобуття такої освіти.

Визначальним лише є навчання у професійно-технічному, фаховому, передвищому або вищому навчальному закладі за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Як отримати відстрочку від мобілізації

Особа, яка є студентом професійно-технічного, фахового, передвищого або вищого навчального закладу і навчаєтесь за денною або дуальною формою здобуття освіти, має подати відповіді підтверджуючі документи до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Такими документами можуть бути: довідка з місця навчання, контракт на навчання тощо.

Повідомлення територіального центру комплектування та соціальної підтримки про факт навчання, є необхідним не лише для виконання передбаченого законодавством України обов’язку інформування про зміни як у сімейному стані так і про існування підстав для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, але й для того, щоб уникнути мобілізації, якщо сам студент не хоче служити.  Адже частиною четвертою статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» не передбачено такої підстави для звільнення з військової служби.

Юрист зауважив, що непоодинокі випадки, коли військовозобов’язаний має підстави для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, але його все одно мобілізують, зокрема, через те, що він сам не повідомив про такі обставини.

Заборона на виїзд для студентів, що навчаються за кордоном, почала діяти у вересні 2022. Нагадаємо, чи дозволять виїхати студенту, що вступив до іноземного вишу під час війни.