UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: як діяти, якщо представники ТЦК намагаються посадити в авто

Іноді працівники військкоматів порушують закон.

В Україні загальна мобілізація. В цей час чоловіки віком від 18 до 60 отримують повістки і можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати директора позашкільного закладу освіти

Захист держави — не довільне право, а обов’язок, передбачений статтею 65 Конституції України. Ухиляння від його виконання є не лише порушенням закону, а й ганебним вчинком. Через це описані далі алгоритми та вказівки покликані не стати «дороговказом ухилянта», а зробити мобілізаційні процеси зрозумілішими, а від того законнішими й ефективнішими.

Юрист LCF Law Group, молодший лейтенант запасу, інструктор із Tactical combat casualty care Володимир Романчук в статті «Як покращити мобілізацію без бійок на вулицях і облав на чоловіків — відповіді юриста» для ZN.UA розповів, як діяти військовозобов’язаному, якщо представники військкомату проти волі намагаються посадити його в авто.

Він пояснив, що у випадку, якщо працівники ТЦК нехтують нормами чинного законодавства, намагаються кудись доправити військовозобов’язаного або посадити в авто проти волі, йому краще не починати бійку, оскільки в такій поведінці наявні ознаки низки протиправних дій, за які Кримінальним кодексом України встановлена відповідальність.

В першу чергу потрібно перевірити, чи відповідає повістка усім вимогам. Повістка, яка не містить потрібної інформації, не є офіційним викликом до ТЦК, а отже, зобов’язання з’явитися нема. Якщо після видачі неналежно оформленої повістки особу відпускають додому, — вона абсолютно вільна.

Якщо працівники ТЦК силоміць намагаються помістити особу у транспортний засіб, необхідно дотримуватися наступного алгоритму.

За словами юриста, такий алгоритм дій — прийнятний і рекомендований і у випадках на кшталт того, що трапився з водієм автобуса з дітьми.

Нагадаємо, у яких випадках можна не прийти у військкомат за повісткою. Перелік поважних причин затверджено постановою Кабміна.