UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи потрібно повторно проходити ВЛК непридатному до служби

Пояснення дав юрист.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки, які були визнані придатними до служби, можуть вступити до лав ЗСУ.

Читайте також: Загальна мобілізація: з якими хворобами крові не можуть призвати

Юрист Дмитро Дончак пояснив, який термін дії довідки ВЛК для військовозобов'язаного, якого були визнано непридатним до служби.

Він пояснив, що відповідно до п. 20.3. Положення про військово-лікарську експертизу, при медичному огляді військовослужбовців та інших осіб ВЛК найчастіше приймаються постанови такого змісту:

«Тобто якщо на підставі вашого захворювання було б прийнято рішення щодо тимчасової непридатності з строком переосвідчення через 3-12 місяців, то ВЛК у своїй постанові так би і зазначила: «тимчасово непридатний з переглядом через... місяців», – пояснив він.

За його словами, якщо немає такого запису, натомість є запис «непридатний до військової служби», то у особи немає обов'язку проходити повторний огляд через декілька місяців.

Юрист підкреслив, що висновок ВЛК в постанові та в військово-обліковому документі повинен бути записаний так само, як він зазначений в положенні, тобто або: «непридатний о військової служби з виключенням з військового обліку» або «непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час».

 В кожному з цих варіантів постанова ВЛК є остаточною і не потребує перегляду через певний час, але особисто для військовозобов’язаного різниця між цими варіантами суттєва:

Це все тому, що у відповідності до п. 20.4. "Положення", за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

Нагадаємо, що означає обмежена придатність до військової служби. Відповідно до Положення про проходження медичного огляду у Державній прикордонній службі України, людина була визнана обмежено придатною до військових служби.