UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть вручити повістку чоловіку, що має відстрочку

Також це стосується і осіб з інвалідністю.

В Україні триває загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення Росії. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки. Іноді їх вручають особам, які не можуть бути мобілізовані на законних підставах.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка з III групою інвалідності

Юристка ГО «Юридична сотня» Марія Звягінцева розповіла NV, чому повістки отримують особи, які вже мають відстрочку та особи з інвалідністю, яких заборонено мобілізувати.

«Звичайно, наразі у державі воєнний стан і загальна мобілізація, тому однозначно є шанс бути мобілізованим. ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти на ВЛК, в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання», ― пояснила вона.

Тобто, повістки можуть отримувати абсолютно всі чоловіки в Україні, які здалися придатними людям, що роздають повістки.

Такі чоловіки отримують повістку про уточнення даних ― оскільки повістку не можна оскаржити в суді, людина йде в ТЦК у вказаний час та має надати документи, які підтверджують, що вона має відстрочку, бронювання чи є особою з інвалідністю, яку заборонено мобілізувати примусово.

ТЦК має право перевіряти облікові дані й направляти осіб на проходження ВЛК, в тому числі, тих, хто має відстрочку або бронювання.

«Якщо вони отримали повістку, мають прийти в ТЦК з документами, які підтверджують інвалідність, та звірити військово-облікові дані. Призвати таких людей на службу можуть лише за їхньою згодою і за місцем проживання», ― підкреслила юристка.

Нагадаємо, чи можуть призвати чоловіка, що здійснює постійний догляд за близькою людиною. Законом передбачені категорії військовозобов’язаних, які не підлягають мобілізації.