UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати кількох чоловіків з родини

Відповідь дав юрист.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Адвокат Ростислав Кравець в коментарі для OBOZ.UA пояснив, чи можуть мобілізувати кількох чоловіків з однієї родини.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть банки ввести фінансові обмеження для ухилянтів

За його словами, в Україні нині не існує законодавчих норм, які би забороняли мобілізувати усіх членів родини. Немає чіткого визначення щодо того, скількох членів родини можна мобілізувати під час дії правового режиму воєнного стану.

З цього випливає, що під мобілізацію з однієї родини можуть підпасти і чоловік, і дружина, і повнолітні діти.

«Якщо усі члени родини підпадають під мобілізацію, то їх усіх можуть призвати на військову службу», – зазначив він.

Однак і тут є певні винятки. Не підлягають призову чоловіки та жінки, чиї близькі родичі загинули чи зникли безвісти у ході АТО/ООС, а також під час бойових дій по стримуванню повномасштабного вторгнення Росії.

Близькими родичами, згідно законодавства, вважаються:

«Якщо людина загинула на війні або зникла безвісти, то її близьких родичів не будуть мобілізовувати», – уточнив юрист.

Окрім того, якщо у родині є неповнолітні діти, один з подружжя не може бути мобілізований, адже дітей не можна залишати без опіки.

Так, згідно зі ст. 2 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» ,не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані жінки та чоловіки, які мають неповнолітню дитину (дітей) та чоловіка (дружину), який (яка) проходить військову службу за одним із видів військової служби.

Також не підлягають призову під час воєнного стану:

Нагадаємо, чи потрібно виключеному з військового обліку знову ставати на облік та проходити військово-лікарську комісію. Пояснення дала юристка.