UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати директора позашкільного закладу освіти

В цей час повістки отримують чоловіки призовного віку. 

Верховна Рада України підтримала внесені президентом Володимиром Зеленським законопроєкти про продовження дії воєнного стану в Україна та загальної мобілізації у зв’язку із російською агресією до лютого 2024 року.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть представники ТЦК заходити в будинок чи квартиру

Адвокат Богдан Пересада пояснив, чи підлягає мобілізації директор позашкільного закладу освіти. Він зазначив, що згідно до частини першої статті 39 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» призов резервістів та військовозобов’язаних на військову службу під час мобілізації проводиться в порядку, визначеному цим Законом та Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації зазначено у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме:

Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

Як наголосив юрист, у цьому переліку відсутні працівники закладів позашкільної освіти, й відповідно, статус директора закладу позашкільної освіти не є підставою для відстрочки від мобілізації.

В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Але є громадяни, які за законом можуть служити лише за власним бажанням.