UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка з проблемами с зором

Для встановлення придатності треба пройти військово-лікарську комісію.

В Україні діє загальна мобілізація, під час якою чоловіки призовного віку отримують повістки і можуть вступити до лав ЗСУ, якщо військово-лікарська комісія (ВЛК) визнає їх придатними.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи може військовозобов'язаний отримати повістку на ВЛК

Юрист Костянтин Грітчин пояснив, чи можуть мобілізувати військовозобов’язаного, що має поганий зір.

Він зазначив, що проблеми з зором вказані в статті 31 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби. Це розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо).

В залежності від тяжкості захворювання, статті Розкладу хвороб поділяється на 4 підгрупи:

Тож стаття 31 складається з:

Для придатності до військової служби гострота зору для далі з корекцією повинна бути не нижче 0,5 на одне око і 0,1 на друге око або не нижче 0,4 на обох очах. У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень. Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов'язків.

Під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих враховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів. Таким чином з урахуванням вищенаведеного, гострота зору кожного ока оцінюється з корекцією – тобто з окулярами чи контактними лінзами. Також враховується, наскільки сильна корекція потрібна і чи  є різниця між очима.

Нагадаємо, як підтвердити діагноз під час проходження ВЛК.