UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи може ВПО не з’явитися за повісткою

В цей час їх отримують чоловіки віком від 18 до 60 років.

Через повномасштабне вторгненні Росії в Україні оголошена загальна мобілізація під час якої чоловіки призовного віку отримують повістки і мають з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦКСП).

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть призвати багатодітного батька

Адвокат Андрій Карпенко пояснив, що є поважною причиною для неявки в ТЦКСП та які можуть бути наслідки.

В першу чергу, він зазначив, що статус ВПО не є поважною причиною неявки в ТЦКСП.

За його словами, є встановлені законом поважні причини, через які чоловік може не прибути до призовного пункту за повісткою. Про такі випадки необхідно повідомити, після чого буде призначено нову дату явки у військкомат.

У Законі України «Про військовий обов'язок та військову службу» йдеться, що поважними причинами неприбуття призовників до призовних ділянок у строк, встановлений територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, підтверджені відповідними документами, визнаються: перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, що позбавили його можливості особисто прибути у зазначений пункт та строк; смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) чи близького родича його дружини.

Вважається, що особа офіційно отримали повістку, якщо вона за її отримання розписалися.

Адвокат нагадав, що покарання за перше неприбуття по повістці – адміністративна відповідальність (штраф). Якщо людина, яка отримала повістку вдруге протягом року і не з'явилася, може бути покарана більш суворим штрафом. Відповідно до статті 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення штраф у такому випадку може дорівнювати 5100 гривень.

Кримінальна відповідальність настає для осіб, які пройшли військово-лікарську комісію, визнані придатними та отримали мобілізаційне розпорядження. Кримінальна відповідальність накладається виключно після проходження медкомісії, якщо призовник не з’явився до військкомату на наступну повістку.

Якщо військовозобов’язаний тричі чи більше разів ігнорує повістки, його вже можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Адвокат нагадав, що національній поліції України надано право здійснювати адміністративне затримання військовозобов’язаних при порушенні законодавства про мобілізаційну підготовку та мобілізацію та доставляти їх до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (статті 259 та 262 КУпАП, частина третя статті 38 закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Статтею 336 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Нагадаємо, чи можуть вручити повістку за допомогою телефонного дзвінка або СМС-повідомлення. В Україні існують певні процедури вручення повісток.