UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи може виїхати за кордон заброньований працівник

Відповідь дала юристка.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Деякі особу мають відстрочку від мобілізації через бронювання.

Читайте також: Загальна мобілізація: які наслідки ігнорування повістки

Адвокатка Марина Бекало розповіла, чи може виїхати за кордон у відрядження заброньований працівник.

Вона зазначила, що виїзд за кордон заброньованих працівників дозволений на підставі п. 2-6 Правил перетину кордону за яким:  у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також пункті 2-14 цих Правил.

Отже, оскільки заброньований має право на відстрочку згідно п. 1 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», він має надати в пункті перетину кордону:

Нагадаємо, чи може опікун виїхати за кордон. Деякі категорії військовозобов’язаних мають можуть перетнути кордон у воєнний час.