UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи може отримати відстрочку багатодітний батько

Не всі мають право на відстрочку від мобілізації.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час право чоловіків на виїзд за кордон обмежено.  Видання «Факти ICTV» розповіло, як батько трьох дітей може отримати відстрочку та за яких умов він може виїхати за кордон.

Читайте також: Мобілізаційний вік: чи можуть його знизити

Відповідно до закону України про мобілізацію та мобілізаційну підготовку, усі чоловіки віком 18 до 60 років під час перетину кордону повинні мати військово-обліковий документ (ВОД) та надавати його на вимогу представника Державної прикордонної служби.

У ВОД обов’язково повинні бути зазначені дані про те, що особа має відстрочку від мобілізації на підставі того, що на його утриманні перебуває троє або більше неповнолітніх дітей.

Якщо чоловік не проживає з неповнолітніми дітьми, то він повинен надавати докази, що їх утримує. Це може бути рішення суду про аліменти або довідка з виконавчої служби, яка підтверджує, що у людини немає заборгованості.

Виїзд за кордон багатодітних чоловіків, які мають понад три місяці заборгованості зі сплати аліментів, заборонений. Такі особи позбавляються права на відстрочку і перетин кордону.

Які документи підтверджують право на відстрочку для багатодітних батьків

Все залежить від того, у шлюбі чоловік чи розлучений. Якщо військовозобов’язаний має дітей від одного шлюбу та перебуває у шлюбі з цією жінкою, то для отримання права на відстрочку потрібно надати:

Якщо діти від різних шлюбів або пара розлучена, знадобляться:

Надання відстрочки узгоджує спеціальна комісія при територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Нагадаємо, чи є отримання другої або третьої вищої освіти підставою для відстрочки.