UA / RU
Підтримати ZN.ua

Задобрити яструбів: «Единая Россия» візьме у виборчі списки військових, які воювали в Україні – ISW

Партія Путіна хоче заручитися підтримкою військовослужбовців і їхніх сімей.

Партія президента Росії Владіміра Путіна «Единая Россия» має намір залучити російських військовослужбовців, які служили в Україні, як кандидатів на виборах у 2023 і 2024 роках, ймовірно, в спробі утвердитися в якості остаточної провійськової партії в Росії. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Голова Центрального виконавчого комітету партії «Единая Россия» Алєксандр Сидякін оголосив 14 квітня, що молодіжне крило партії запустилао освітній модуль про участь у праймеріз для російських військовослужбовців і добровольців, які брали участь у «спеціальній військовій операції» в Україні. Перед тим Сидякін заявив, що російські військовослужбовці та добровольці будуть включені до списків кандидатів від президентської партії на майбутніх регіональних виборах у вересні 2023 року. 

Читайте також: Героїзація окупантів: російський десантний катер назвали на честь загиблого в Україні військового

Аналітики ISW зазначають, що залучення військовослужбовців як політичних кандидатів під час війни є типовим для суспільства, яке проводить вибори, незалежно від того, наскільки чесними чи важливими вони є. 

Однак у Кремля інша мета. Він, імовірно, має намір залучити військовослужбовців як кандидатів у більшій мірі, ніж це зазвичай відбувається навіть у країні, що перебуває у стані війни. 

«Ймовірно, Кремль прагне використати кандидатів, які служили в Україні, як публічне обличчя партії "Единая Россия" на майбутніх виборах, щоб заручитися підтримкою військових та членів їхніх родин і утвердити "Единую Россию" як політичну партію, що очолює провійськовий рух, – йдеться у звіті ISW. – Потенційна "мілітаризація" партії "Единая Россия", ймовірно, не є передвісником зусиль Кремля з ескалації війни в Україні. Кремль, швидше за все, прагне заручитися підтримкою військовослужбовців та членів їхніх сімей і створити "Единую Россию" як політичну партію, яка виступає за війну».

Читайте також: New York Times: ФСБ звинувачувала Міноборони РФ у применшенні російських втрат на війні з Україною

Нагадаємо, засновник ПВК «Вагнер» Євгєній Прігожин вважає, що Росія досягла цілей «спеціальної військової операції» в Україні, і її треба зупинити. Він переконаний, що Росії потрібно «намертво закріпитися, закігтитися на тих територіях, які вже є».