UA / RU
Підтримати ZN.ua

Задання третьої штурмової під Авдіївкою полягало в забезпеченні відступу – військовий аналітик

Сам процес був непростий і досі остаточно не завершений.

Третю окрему штурмову бригаду Збройних сил України, точніше два її батальйони із шести, перекинули в Авдіївку Донецької області для прикриття виведення військ, зазначає у своїй колонці  на Substack австрійський військовий аналітик Том Купер.

«Їхнє завдання полягало в тому, щоб «тримати двері відчиненими» під час відходу гарнізону. Нюанс у тому, що виведення військ є одним із найскладніших маневрів, які можуть здійснювати військові сили. По суті, вони утримують позицію в тилу, забезпечуючи прикриття вогнем військ, які залишають передову позицію», - пише він.

Купер додав, що у випадку з Авдіївкою вирішальним питанням було виведення військ із районів на схід від міста, особливо з фільтрувальної станції. Для цього укріпрайон «Зеніт» потрібно було утримувати якомога довше.

Читайте також: Рідні залишених на «Зеніті» військових заявляють про їхню загибель

Першими десь 7-8 днів тому почали відходити підрозділи 110-ї окремої механізованої бригади. Цей маневр завершився без особливих проблем. Зрозумівши, що відбувається, росіяни кинули в бій додаткові сили, прагнучи перетворити відхід українських військ на розгром.

«Це логічно у подібних випадках, і вони робили саме так уже кілька разів у 2014 році, а потім знову у 2022 році. Не дивно, що вони розгорнули загалом близько семи бригад - і то не якихось погано навчених зеків, яких Вагнер зігнав на поле бою, як у Бахмуті рік тому, чи ненавчених мобілізованих минулого літа та осені, а справжнісінькі війська - частини 90-ї танкової дивізії, щонайменше дві бригади спецпідрозділу ГРУ, до трьох бригад Повітрянодесантних військ і те, що залишилося від переформованої 1-ї Словʼянської бригади (спочатку – війська "ДНР", а тепер – російські мобілізовані). Вони були розгорнуті для масованого штурму дороги О0542 «Ясинувата – Желанне», а також укріпрайонів «Зеніт» і «Чебурашка». Спецназу вдалося просунутися вздовж двох лісосмуг на захід, що спричинило нову кризу», - описує ситуацію аналітик.

В підсумку ЗСУ розгромили дві російські бригади, однак росіяни продовжують наступати в тому ж напрямку «повним ходом». Тим не менше ЗСУ вдалось забезпечити успішний відхід з міста

Читайте також: Всі підрозділи ЗСУ, які були під загрозою оточення, виведені з Авдіївки

Ввечері 13 лютого «Зеніт» та «Чебурашка» були майже оточеними, тому наступним завданням було забезпечити звідти вихід українських військових. В ніч з 14 на 15 лютого це завдання було успішно виконано, і вранці 1-ша окрема мотострілецька Словʼянська бригада армії РФ поспішно підняла російський прапор над «Зенітом».

При цьому дві–три останні ночі під Авдіївкою були «чистим хаосом» для української армії. Підрозділи ЗСУ, що відходили, часто змушені були вести бої на всі 360 градусів навколо себе. І все це в холоді та багнюці.

«Це був не найприємніший досвід. Тому готуйтеся прочитати багато звітів: про хаос, про погану підготовку, відсутність підготовлених позицій тощо. Насправді ж таку операцію неможливо провести, наперед добре продумавши. І найголовніше: коли люди сповнені страху, від напруги розжарюється повітря, і здається, що ніхто нічого не контролює, і всі на межі паніки», - зазначає Купер.

Читайте також: Байден вважає, що втрата Авдіївки є наслідком зволікання Конгресу із наданням допомоги Україні

Він зазначив, що хоча доля Авдіївки по суті вирішена, але сама ситуація далека від завершення.

«Тепер справа за тим, щоб українські війська, які все ще перебувають у місті, змогли вийти по двокілометровому коридору між селищами Ласточкине на півночі від Авдіївки та Водяне-Опитне на півдні. Це можна зробити, доки ЗСУ утримує мікрорайон «9-й квартал» Авдіївки. Наступним кроком може бути відведення військ ЗСУ в цей район», - додає автор.

Він зазначає, що захистити цей вихід – наступне завдання 3-ї штурмової бригади, 47-го мехкорпусу та інших підрозділів ЗСУ.

В ніч з 16 на 17 лютого Головнокомандувач армії Олександр Сирський заявив, що ЗСУ вийшли з Авдіївки, а командувач Оперативно-стратегічного угруповання військ ЗСУ «Таврія» бригадний генерал Олександр Тарнавський написав у своєму телеграмі, що «Вихід особового складу з Авдіївки відбувався відповідно до плану, розробленого з урахуванням різних сценаріїв та можливої зміни оперативної обстановки. Та все ж… деяка кількість українських військовослужбовців потрапила в полон».

У Третій штурмовій бригаді, яку перекинули під Авдіївку тиждень тому, заявили, що росіяни за цей час втратили понад 1500 загиблими та понад 3500 пораненими.