UA / RU
Підтримати ZN.ua

Заборона на керування авто, блокування рахунків: які наслідки порушення військового обліку

Пояснення дала юристка.

16 липня було останнім днем, коли військовозобов’язані могли оновити свої дані. Тих, хто цього не зробив, чекають штрафи та обмеження. Про це ВВС Україна розповіла юристка адвокатського об'єднання «Актум» Олена Хоменко.

Читайте також: Мобілізація в Україні: кого можуть відправити перед службою на навчання

Тих військовозобов'язаних, які не оновили свої дані до 16 липня – можуть оштрафувати на суми від 17 до 25 тисяч гривень. Також, за словами експертки, крім штрафів, людину можуть обмежити у праві керування машиною.

Щоб обмежити когось у праві керування, начальник ТЦК має підготувати заяву, її подають до суду, де без участі військовозобов'язаного протягом 30 днів цю справу розглядають.

«Про те, що вас позбавили права керувати машиною, можна дізнатися в «Дії» або вже на блок-посту чи на вулиці під час перевірки. Фактично всі, хто не оновив дані, після 16 липня ризикують опинитися в такій ситуації». – пояснила вона.

Юристка також зазначила, що на сплату штрафу у людини є п’ять днів. Якщо не сплатити штраф – можуть заблокувати рахунок. Якщо там є необхідна сума, то її спишуть.

«Якщо ні, рахунки і далі будуть заблоковані, і паралельно ТЦК може робити запити про людину до податкової, реєстру МВС та інших реєстрів, щоб зібрати повну інформацію і перелік майна, яке є в чоловіка», – пояснила Олена Хоменко.

Вона також звернула увагу на те, що сума може йти на рахунки держави кілька днів. Тобто навіть після сплати штрафу рахунки можуть бути ще кілька днів заблоковані. Якщо людина системно не платитиме штрафів і її борг виросте до орієнтовно 150 тисяч, то її майно виставлять на торги.

Тобто майно не можуть забрати, якщо людина заборгувала державі тільки 25 тисяч. Проте штрафи можуть накладати повторно, та і різних правопорушень може бути багато - не оновив дані, не прийшов на ВЛК, не з’явився по повістці тощо.

За законом, мобілізувати можуть військовозобов’язаних від 25 років, але бувають випадки, коли мобілізують осіб молодше цього віку. Нагадаємо, чому так відбувається.