UA / RU
Підтримати ZN.ua

За пів року роботи 22% бюджету агенції зекономили конкурентними закупівлями – Державний оператор тилу

94% закупівель здійснюються в електронній системі Prozorro

За пів року роботи Державного оператора тилу за допомогою конкурентних закупівель вдалося скоротити видатки, не зменшуючи обсяги замовлень, на 13 мільярдів гривень. Це 22% від бюджету агенції, повідомляє у звіті за 6 місяців роботи ДОТ.

Читайте також: З початку року на закупівлі зимової форми для ЗСУ ДОТ заощадив понад 133 млн гривень

“Оператор тилу уклав 391 договір на понад 47 млрд грн. У військові частини вже поставлено 38% від закупленого обсягу…. 94% закупівель здійснюються в електронній системі Prozorro”, – вказано у звіті агенції.

До постачання різних товарів та послуг вдалося залучити додатково ще 24 нових постачальників. Речове майно для ЗСУ, за даними ДОТ, постачають зараз 97 компаній.

Мінус 30% на закупівлі ПММ

На третину вдалося скоротити видатки на паливно-мастильні матеріали. Таких результатів вдалося досягти завдяки точному встановленню вартості закупівель і використанню спеціального регулювання закупівель, завдяки чому ПММ для сил оборони можна було закуповувати без податку на додану вартість.

“Укладено 82 договори на суму 11,3 млрд грн. Економія склала 5,3 млрд грн (31,6%)”, – повідомляє ДОТ про результати закупівель щодо паливно-мастильних матеріалів.

Вартість одного раціону – 113 грн

Один з найбільших за витратами напрямків матеріального забезпечення є харчування, для якого укладено договори на 21,2 млрд грн із середньою вартістю комплекту харчування 113 грн. Також внесені значні зміни до переліку харчових продуктів, що поставляються військовим, які, за твердженням ДОТ, допомогли підвищити якість та смакові властивості раціонів.

Раніше Державний оператор тилу оголосив закупівлю води для військових на друге півріччя цього року. Завдяки конкуренції вдалося закупити воду в середньому за 3,46 грн за літр, що на 39% дешевше, ніж ціни в договорах до початку роботи ДОТ.

Що таке ДОТ і які його функції?

Державний оператор тилу – це агенція, що здійснює тилове забезпечення Збройних сил України з 1 грудня 2023 року. ДОТ уповноважений Міністерством оборони забезпечувати ЗСУ одягом та амуніцією, паливно-мастильними матеріалами і харчуванням.