UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підозру отримав «смотрящий» від партії Путіна, який курував псевдореферендум на Херсонщині

Сидякін перебуває під санкціями, він - голова центрального виконкому та заступник секретаря генеральної ради путінської партії "Єдина Росія".

Правоохоронці зібрали доказову базу на депутата держдуми Росії, підсанкційного Алєксандра Сидякіна, який сприяє збройній агресії РФ в Україні, йому повідомлено про підозру, інформує Служба безпеки України.

"Посадовець є головою центрального виконкому та заступником секретаря генеральної ради путінської партії "Єдина Росія" і входить до близького оточення керівництва країни-агресора. За завданням Кремля з 23 до 27 вересня 2022 року він перебував в окупованому на той час Херсоні. Там він особисто координував проведення псевдореферендуму РФ щодо "приєднання" регіону до складу Росії", - ідеться в повідомленні.

Очоливши так звану "наглядову місію", Сидякін намагався створити для міжнародної спільноти видимість законності фейкового плебісциту. Для цього російський депутат роздавав численні інтерв’ю і коментарі для кремлівських телеканалів та інтернет-видань, які сфокусовані на західну аудиторію.

Крім того, для забезпечення "потрібних" результатів псевдореферендуму російський посадовець обходив окупаційні "виборчкоми" та контролював фальсифікацію підсумків "голосування".

Читайте також: Дві колаборантки примушували херсонців «голосувати» на псевдореферендумі РФ

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ заочно повідомили Сидякіну про підозру за статтею "посягання на територіальну цілісність і недоторканність України". Оскільки зловмисник перебуває на території Росії, тривають комплексні заходи для його притягнення до відповідальності.

Раніше повідомлялося, що у Херсоні правоохоронці затримали жінку, яку звинувачують в організації "референдуму" за вихід окупованих території зі складу України. Наразі вона перебуває за ґратами.