UA / RU
Підтримати ZN.ua

З окупованої Луганщини повернули двох дітей та жінку

Також співробітниками офісів українського та російського омбудсменів обмінялись листами військовополонених.

З тимчасово окупованої Луганської області на підконтрольну Україні територію повернули ще трьох людей. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«У межах возз’єднання сімей, передбаченого Женевською конвенцією про захист цивільного населення під час війни, на підконтрольну Україні територію вдалося повернути доньку та сина з Луганщини, які вже зустрілися з мамою. Також на рідну землю повернулася жінка, яка возз’єдналася із донькою», – зазначив омбудсмен.

За словами Лубінця, відбулася зустріч зі співробітниками Офісу українського омбудсмена та офісу російської уповноваженої з прав людини. На ній сторони обмінялися листами військовополонених за формулою «200 на 200» та обговорили гуманітарні питання. Лубінець запевнив, що Україна й далі працює над поверненням своїх громадян.

Читайте також: З окупованої частини Херсонської області повернули ще девʼятьох дітей — голова ОВА

У липні Лубінець повідомляв, що на той момент нашій державі вдалося повернути з Росії та окупованих територій вже 758 дітей. Він зазначив, що це невелика кількість у порівнянні з практично 20 тисячами українських дітей, станом на зараз, депортацію яких вдалося зафіксувати. Це діти, яких РФ фактично викрала з 2014 року, а також діти, яких росіяни примусово перемістили в межах тимчасово окупованих територій України.