UA / RU
Підтримати ZN.ua

З 24 лютого 2022 року через вибухонебезпечні предмети загинули чи постраждали майже 800 людей

Через російську агресію вибуховими предметами забруднена третина української території.

Неспровокована війна Росії проти України, яка почалася ще у 2014 році, а в 2022 переросла у широкомасштабну, призвела до великої кількості трагічних наслідків і виникнення низки глобальних проблем, одна з яких — заміновані росіянами українські території. Заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий у статті «Розмінування. Наскільки масштабна проблема і як її вирішувати?» розповів про масштаби цієї проблеми.

«На жаль, маємо констатувати, що майже щодня наші цивільні підриваються на вибухонебезпечних предметах, зазнають тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості, і, що найгірше, відсоток летальних випадків є надто високим. Особливо вразливими є діти. Їхні допитливість і бажання пізнавати все нове можуть призвести до незворотних і трагічних наслідків», – пише Драп’ятий.

За даними Мінреінтеграції, з початку повномасштабного вторгнення РФ 24 лютого минулого року, від мін загинула 251 людина, ще 529 – дістали поранення різної тяжкості. За словами Драп’ятого, відповідні служби щодня отримують повідомлення про вибухонебезпечні предмети чи підриви на них мирних жителів.

Читайте також: Ворог скидає гранати на заміновані поля: військові про нову БПЛА-тактику РФ

Заступник глави МВС додав, що потенційно вибухонебезпечними предметами забруднено близько 174 тис. кв. км., у тому числі 14 тис. кв. км акваторій річок, водойм і водосховищ України, прибережних акваторій Азовського та Чорного морів. Тобто вибуховими предметами забруднено 30% території України.

«Із часів Другої світової війни така ситуація — безпрецедентно масштабний і складний виклик для всього сектору безпеки та оборони України і міжнародної спільноти. На жаль, війна ще не закінчилася, і ці страшні цифри тільки зростатимуть», – додав автор.

Державна служба з надзвичайних ситуацій Україна запустила інтерактивну карту замінованих територій. На карті вказані місця, де сапери вже виявили або припускають наявність вибухонебезпечних предметів. Локації відмічені різними кольорами (жовтим і червоним) залежно від ступеня загрози, похибка становить близько 30 метрів.