UA / RU
Підтримати ZN.ua

WSJ: Захід вирішує, як адаптувати танки до епохи війн дронів

І хоча вони все ще відіграють роль у швидких маневрах, американські чиновники все одного вважають, що їх країна інвестує в танки надто багато. 

На тлі розвитку дронів Захід почав переосмислювати роль танків у війні, повідомляє The Wall Street Journal. Колись вони були королями поля бою, та сьогодні БпЛА можуть знищувати важку бронетехніку за лічені хвилини. Тактика війни змінилася, а уроки, отримані на фронті в Україні, тепер інтегрують в навчання країн-партнерів, позаяк адаптація танків до епохи безпілотників є життєво важливою. 

За даними Oryx, за час війни ЗСУ втратили вже шість танків Abrams, які важко замінити. Кожен з них коштує 10 мільйонів доларів. Також було знищено або пошкоджено 12/18 Leopard. Та великих втрат серед бронетехніки зазнала і країна-агресор. 

"Найближчим часом нам абсолютно необхідно терміново внести деякі корективи, щоб підтримувати живучість наших бронетанкових формувань", — заявив американський генерал Джеймс Рейні. 

За словами українських воїнів, БпЛА помічають танк, як тільки той починає рух. Згодом його атакують артилерією, мінами, протитанковими ракетами, тими ж дронами або керованими бомбами. Раніше військові часто ховали танки у траншеях, але сьогодні, через постійне спостереження безпілотників, може не вистачити часу навіть для того, аби вирити яму. Тож танки зараз тримають за межами досяжності БпЛА, їх відправляють на позиції лише для ураження ворога.

Сили оборони модифікують свої танки, аби захистити від дронів, адже бронетехніка є вразливою через легку бронь та великий розмір. Часто задля цього навколо них зводять залізні клітки. США тим часом шукають для своїх танків легкі метали, аби зробити їх більш маневровими. Також там вигадують, як ускладнити їх виявлення. 

Разом з цим американські чиновники звертають увагу, що ландшафти України сприяють застосуванню дронів, адже місцевість у нашій державі плоска та безліса. А ось якби воювали США, разом з важкою бронетехнікою вони також застосовували б літаки та ППО. Наша держава через брак озброєння зробити цього не може. 

Прорив ЗСУ у Курській області, реалізований в тому числі завдяки танковому наступу, показав, що ця техніка все ще відіграє роль у швидких маневрах. Проте американські чиновники все одно вважають, що їх країна інвестує в танки надто багато. 

Читайте також: У ЗСУ вперше показали український танк "Оплот" на фронті. Що про нього відомо?

Нагадаємо, командувач Силами безпілотних систем ЗСУ полковник Вадим Сухаревський розповів, що на фронті захисники використовують понад 170 прийнятих на озброєння зразків БпЛА. Він наголосив, що український дрон — не лише зброя, яка змінила поле бою, але й різновид перемоги нашої держави.