UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вторгнення в Курськ послабило українську оборону, але не російський наступ на Донбасі – Financial Times

Місцями українські військові навіть відчувають брак боєприпасів.

Сили Києва за два тижні захопили більше території в Росії, ніж Москва в Україні за весь рік - це змінило уявлення про їхні можливості і підняло бойовий дух українців. Але цей оперативний успіх досі не досягнув однієї важливої мети – відволікти російські сили і послабити тиск на найгарячіших точках на сході України, де Москва продовжує просування, пише Financial Times.

Один із командирів української артилерійської бригади на сході України заявив виданню, що частково вважає причиною російського наступу на Донбасі те, що Київ перекинув свої ресурси на північ.

За його словами, його підрозділу довелось повернутись до нормованого використання артилерійських снарядів, як це було до відновлення надходження допомоги від США, оскільки частину артилерійських засобів перерозподілили для вторгнення в Курську область.

Читайте також: Операція України в Курській області — це удар для Путіна — The Times

Також Україна перекинула для цієї операції понад 10 000 військовослужбовців, включаючи елітні повітряно-десантні війська і механізовані бригади з Донецької та Харківської областей, де точаться найзапекліші бої.

Один високопоставлений український чиновник, знайомий із військовими операціями, заявив виданню, що навіть за кілька днів до походу на Курськ українська оборона в Донецькій області «давала тріщини». Тепер російські війська досягли «тактичного успіху» в Донецьку і, якщо ситуація не зміниться, ймовірне подальше просування вперед.

Київ не коментує втрати у Курській області, але  за даними дослідника розвідувальних даних з відкритих джерел Naalsio Україна втратила щонайменше 51 одиницю цінної військової техніки, включаючи німецькі машини Marder, американські Stryker і ракети Himars.

Читайте також: Росії знадобиться понад 20 тисяч військових, аби повернути Курську область — WSJ

І хоча цього тижня офіційні особи США заявили, що вони бачили ознаки того, що Росія перекидає війська з півдня і сходу України на північ, до Курська, але ці сили переміщуються з південної осі і окупованого Криму - місць, які навряд чи вплинуть на ситуацію в Донецькій області.

Українські солдати та військові аналітики також кажуть, що немає чітких ознак того, що Росія перекидає значну кількість військ з найгарячішої ділянки фронту на сході країни.

«Незважаючи на успіхи захисників у Курській області, росіяни досі не перекинули звідси свої війська у масовому порядку. Основна ударна сила залишається», - повідомили у 47-й механізованій бригаді Збройних сил України.

Читайте також: Війська РФ збудували 2 переправи через річку Сейм в Курській області: одну з них вже знищено

За даними Deep State в понеділок російські війська, схоже, окупували всі райони Нью-Йорка та підкралися ближче до Покровська.

Водночас за даними ЗМІ, російський автократ Владімір Путін наказав військовому керівництву звільнити Курську область до 1 жовтня, і не знімати сили з ключових ділянок Донецької області. Покровськ російські окупанти обіцяли Путіну захопити до Дня незалежності України.