UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вперше в історії росіяни застосували керовану бомбу, чия вага сягнула трьох тонн  – цим монстром вони вдарили по позиціях ЗСУ у Липцях

Неточність удару була компенсована великою зоною ураження.

Російські війська вперше застосували нову авіабомбу ФАБ-3000 М-54 з уніфікованим модулем планування та корекції, скинувши її на позиції ЗСУ у Липцях, що на півночі Харківської області. Про це у черговому своєму звіті повідомив Американський Інститут вивчення війни ISW, зауваживши, що нова зброя має високий руйнівний потенціал.

Росіяни широко розповсюдили кадри першого в історії удару ФАБ-3000 М-54 по пункту дислокації ЗСУ в Липцях Харківської області, якого вони завдали вчора, 20 червня. Вони зазначили, що бомба спричинила значні руйнування попри те, що впала за 10 метрів від цілі.

Росіяни раніше високо оцінювали перспективи застосування ФАБ-3000, але зазначали, що їх вага та загальні розміри ускладнять доставку цього боєприпаси для більшості російських тактичних літаків. По факту, станом на вчора, вони це питання вирішили.

Читайте також: Росія щомісяця скидає на цивільних українців до 3500 КАБів — Зеленський

ISW  каже, що це підвищить руйнівний потенціал постійних атак Росії плануючими бомбами проти українських сил та інфраструктури. Російські війська вже збільшили використання керованих і некерованих плануючих бомб проти України, зокрема в Харківській області, з високим руйнівного ефектом. То ж якщо росіяни зможуть дати масовий залп із ФАБ-3000 (або навіть ще важчими керованими бомбами), то завдадуть ще більшої шкоди українським фронтовим позиціям та критичній інфраструктурі.

Раніше повідомлялося, що 18 червня росіяни масовано атакували КАБами північ Харківщини, у регіоні пролунали вибухи.