UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Вони про це пошкодують!": Іран обіцяє відповісти по-максимуму, якщо Ізраїль завдасть удару

Ізраїльські дрони в Ірані назвали дитячими забавками.

Міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амірабдоллахян заявив у п'ятницю, що Іран відповість негайно і по-максимуму, якщо Ізраїль діятиме проти його інтересів. Про це він сказав у інтерв’ю телеканалу NBC News, перебуваючи у Нью-Йорку, де він був присутній на засіданні Ради Безпеки ООН.

«Якщо Ізраїль захоче зробити чергову авантюру і діятиме проти інтересів Ірану, наша наступна відповідь буде негайною і вона буде на максимальному рівні. Вони про це пошкодують», — сказав Амірабдоллахян.

Його коментарі з'явилися після повідомлень про ізраїльський удар по Ірану в п'ятницю рано вранці.

Водночас, він не визнав, що за  нещодавнім нападом на його країну  стоїть Ізраїль, і назвав використані для атаки дрони «більше схожою на дитячі іграшки зброєю».

«Те, що сталося минулої ночі, не було ударом. Вони більше нагадували іграшки, якими граються наші діти,  а не дрони», — сказав Хоссейн Амірабдоллахян.

Ізраїль так само не взяв на себе відповідальності за удари, відтак Іран «досі розслідує те, що сталося».

Останній виток насильства між Ізраїлем та Іраном почався 1 квітня, коли Ізраїль розбомбив будівлю іранського консульства в сирійській столиці Дамаску, убивши двох генералів і п’ятьох офіцерів Корпусу вартових іранської революції.

Іран відповів через 12 днів, розпочавши безпрецедентну пряму військову атаку на Ізраїль із застосуванням понад 300 ракет і безпілотників. Однак напад не завдав значних збитків. Майже всі ракети та безпілотники були перехоплені військами Ізраїлю, США та інших союзників.

Читайте також: Іран не планує негайного удару у відповідь по Ізраїлю. У світі закликають сторони до спокою

Амірабдоллахян сказав, що напад мав стати «попередженням».

«Ми могли вразити Хайфу та Тель-Авів. Ми також могли націлитися на всі економічні порти Ізраїлю», – сказав він. 

Він додав, що натомість Іран мав на меті лише військові цілі.