UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнна розвідка вже підбила підсумки повторного "великого наступу" РФ на Україну — він нічого не дав. Що далі?

На півдні російські війська вже готуються до оборони. Йдеться не лише про Запорізьку та Херсонську області, але й Крим. 

Заступник очільника ГУР МО Вадим Скібіцький зазначив, що за кілька місяців "великого наступу" Росії на Україну окупанти не досягли жодних успіхів. За його словами, російські війська не здатні атакувати одночасно на кількох напрямках - двох чи трьох. Під час інтерв'ю "РБК Україна" Скібіцький зауважив, що загальна бравада армії ворога більше ґрунтується на дезінформації та переоцінці власних можливостей. 

"Де той великий наступ? Росіяни перейшли до активних наступальних дій на початку лютого. Ціль у них залишилися одна - вихід на кордони Донецької та Луганської областей. Але на сьогодні вже зрозуміло, що російські війська не мають спроможностей проводити широкомасштабні стратегічні наступальні операції. Наші захисники відбивають удари, тримають оборону і сковують сили ворога на кількох ділянках фронту", - зауважив Скібіцький.

За словами військового, росіяни сподівалися, що на якомусь з напрямків у них буде стрімкий успіх, який вони зможуть розвинути. Проте цього не сталося. 

"Воєнна розвідка знає диспозицію російських військ, які резерви вони мають, ми знаємо їхні плани. А Генеральний штаб Збройних сил України планує всі операції для того, щоби стримувати ворога і підготувати необхідні умови для наших подальших дій", - заявив заступник Кирила Буданова.

Та російські сили також готуються: проводять розвідку та намагаються виявити слабкості в обороні захисників. Ба більше, є місця, де ворог вже готується до власної  оборони - це Херсонська і Запорізька області, також Крим. 

"Ми це бачимо. А що стосується тих напрямків, які ви назвали (Куп'янський, Лиманський, Бахмутський, Авдіївський, Шахтарський - ред.) - це кроки до виконання того завдання, яке вони не виконали - вихід на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей", - зауважив Скібіцький.

Читайте також: Росіяни мобілізують рятувальників та пожежників у Криму — ЦНС

Нагадаємо, у розвідці Британії зазначають, що останніми днями українські війська розпочали локальну контратаку на захід від міста Бахмут у Донецькій області. Там припускають, що такі дії захисників могли послабити тиск на маршрут постачання трасою H-32. Не виключено, що наступ окупантів на місто втрачає імпульс. 

Експерти Інституту вивчення війни США тим часом припускають, що РФ припинить наступ на Бахмут та Вугледар. Зараз окупанти накопичують сили поблизу Авдіївки, хоча аналітики не вважають цей напрямок перспективним для них. Проте у Вашингтоні також допускають, що найближчими тижнями, які будуть критичними, Владімір Путін наважиться на новий наступ. Ймовірно, в кількох місцях одразу.