UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: що чекає військових після лікування

Існує певний алгоритм дій.

З перших днів повномасштабного вторгнення Росії, на захист нашої країни стало багато військових. На жаль, вони часто отримують поранення і змушені проходити лікування. Фахівці «Юридичної сотні» розповіли, куди направляють військових після лікування.

Читайте також: Законопроєкт про мобілізацію: хто зможе звільнитися зі служби

Вони пояснили, що командири частин готують подання про звільнення з посад та зарахування в розпорядження військових, яких евакуювали внаслідок поранень чи захворювань до закладів охорони здоров’я за межі військової частини.

Після одужання військових, які, за потреби, пройшли медичний огляд ВЛК, із закладів охорони здоров’я направляють:

Військові, визнані ВЛК непридатними за станом здоров’я, але які виявили бажання проходити службу й стосовно них прийнято рішення про залишення або прийняття на військову службу за контрактом, звертаються за місцем проходження служби.

Військових, які виявили бажання особисто подати документи щодо оформлення:

направляють на підставі особистих рапортів до військових частин, у яких вони проходили службу, або до ТЦК та СП за місцем проведення відпусток для постановки на військовий облік або виключення з нього у зв’язку із звільненням зі служби.

 Якщо поранений (хворий) військовий фізично не здатний подати рапорт про надання відпустки для лікування, звільнення за висновком ВЛК, такий рапорт може скласти інша особа за рішенням військового або посадова особа закладу охорони здоров’я за рішенням керівника закладу, який і засвідчує такий рапорт.

Після затвердження висновку ВЛК про непридатність до служби документи до звільнення військових та виключення їх із списків особового складу частин готують:

Такий порядок деталізований пунктом 22 та 23 розділу XII Інструкції з організації обліку особового складу в системі Міністерства оборони України: Наказ МОУ від 15.09.2022 № 280.

У 2023 році затвердили нові правила військового обліку в Україні. Кабмін опублікував текст постанови № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Нагадаємо, які документи необхідні для того, щоб стати на військовий облік.