UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд за кордон: чи змінилося щось весною

У цей час виїзд чоловіків з країни обмежено.

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україні оголошено воєнний стан та загальну мобілізацію. У цей  час виїзд чоловіків призовного віку за кордон обмежено, але є виключення. Це питання регулюється «Правилами перетинання державного кордону громадянами України», що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

 Під час дії воєнного стану кордон України можуть вільно перетинати чотири категорії чоловіків:

Також є окремі категорії чоловіків, які мають право виїжджати за кордон під час дії воєнного стану. Це пов'язано з їх професією, сімейним станом або станом здоров'я.

За професією:

За сімейним станом:

За станом здоров’я:

Постанова Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 69 «Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України» обмежила право на виїзд за кордон для держслужбовців.

Виїзд за межі України посадовим особам із цього переліку можливий лише у випадку службових відряджень, що підтверджується відповідним документом:

Заборона для студентів, що навчаються за кордоном, почала діяти у вересні 2022. Нагадаємо, чи дозволять виїхати студенту, що вступив до іноземного вишу під час війни.