UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: хто може звільнитися з військової служби

Деякі військові можуть це зробити навіть під час війни.

В Україні оголошено воєнний стан, через повномасштабне вторгнення Росії. В деяких випадках військові можуть звільнитися з військової служби.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть вручити повістку через поштову скриньку

Адвокат Богдан Пересада пояснив, які для цього потрібні підстави та як це зробити.

Пункт другий частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» передбачає підстави на яких під час воєнного стану зі служби може бути звільнено військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, а саме:

До останнього пункту входять наступні обставини:

Якщо є одна із зазначених підстав, наприклад, сімейні обставини, то потрібно зібрати підтверджуючі документи і звернутись із рапортом на звільнення зі служби.

Військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби, подають по команді рапорти та документи, які підтверджують підстави звільнення. У рапортах зазначаються:

Подання рапорту «по команді» означає направлення його в порядку підпорядкування прямому командиру, який після розгляду та задоволення передає далі своєму безпосередньому командиру з відміткою про власне клопотання з відповідного питання. І так далі до командира військової частини або іншої посадової особи, що наділена правом вирішувати питання.

У 2023 році затверджено новий рівень грошового забезпечення військовослужбовців. Нагадаємо, який розмір грошового забезпечення мають українські захисники.