UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: який порядок проходження ВЛК

Пояснення дала юристка.

В Україні триває загальна мобілізація та оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та зобов’язані пройти військово-лікарську комісію (ВЛК).

Читайте також: Відстрочка від мобілізації: чи мають на неї право сини загиблого військового

Адвокатка Анна Даніель розповіла «Фокусу», який порядок проходження ВЛК.

Військово-лікарська експертиза визначає придатність за станом здоров’я до військової служби призовників, військовослужбовців та військовозобов’язаних, встановлює причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) та визначає необхідність і умови застосування медико-соціальної реабілітації та допомоги військовослужбовцям. Для проведення військово-лікарської експертизи створюються військово-лікарські комісії, які діють відповідно до "Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", затвердженого наказом Міноборони.

Загалом військово-лікарська експертиза включає медичний огляд призовників, військовослужбовців, військовозобов’язаних, резервістів (кандидатів у резервісти), громадян, які приймаються на військову службу за контрактом та інших.

Кожного військовозобов’язаного оглядає ціла комісія лікарів, а саме:

Перед оглядом військовозобов’язані мають здати низку аналізів:

Особам старше 40 років обов’язково виміряють внутрішньоочний тиск, досліджують кров на цукор.

Тож, медики на ВЛК визначають ступінь придатності до військової служби, а також встановлюють причинний зв’язок захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) військовослужбовців, військовозобов’язаних, резервістів

Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень можуть здійснювати лікарі із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

Лікарі визначають необхідність додаткових обстежень з урахуванням необхідності отримання повної та об’єктивної інформації про стан здоров’я людини.

«Лікарі, які є у складі ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду мають ознайомитися з медичними записами в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ) та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також повинні вннести до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації», — зазначила адвокатка.

Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП. В разі прибуття до ТЦК та СП уповноважені особи можуть вказати на необхідність проходження ВЛК. На кожну особу заводиться картка обстеження та медичного огляду.

Нагадаємо, чи можуть відправити на військово-лікарську комісію (ВЛК) чоловіка, який оновив свої дані.