UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: які обов’язки є у військовозобов’язаних

Вони мають виконувати вимоги чинного законодавства.

В Україні триває загальна мобілізація і оголошено воєнний стан. В цей час чоловіки призовного віку отримують повістки та можуть вступити до лав ЗСУ. Фахівці «Юридичної сотні» розповіли виданню «Фокус», які обов’язки є у військовозобов’язаних.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть відмовити військовому у наданні відпустки

Закон вимагає від військовозобов'язаних:

У разі неприбуття громадянин зобов'язаний у найкоротші строки, але не пізніше 3 діб від визначених у повістці дати та часу, повідомити про причини неявки, звернувшись до ТЦК та СП. Або будь-яким іншим способом з подальшим прибуттям у строк, що не перевищує 7 календарних днів.

Керівник ТЦК та СП протягом 5 днів з дня отримання письмової відповіді про неможливість здійснити адмінзатримання надсилає такому громадянину рекомендований лист з вимогою з'явитися до військкомату.

Якщо громадянин добровільно протягом 10 календарних днів з дня вручення вимоги не з'явився до військкомату, ТЦК та СП звертається до суду щодо тимчасового обмеження такого громадянина у праві керування транспортним засобом під час мобілізації на строк до виконання або відкликання такої вимоги.

Також якщо українець порушує один із перелічених пунктів, представник ТЦК може звернутися до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставки такого громадянина до військкомату.

Нагадаємо, кого не можуть призвати на службу до ЗСУ під час мобілізації.