UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як виїхати за кордон морякам

Для цього потрібно мати певні документи.

В Україні триває загальна мобілізація через повномасштабне вторгнення РФ. В цей час виїзд за кордон для чоловіків призовного віку обмежено.

Читайте також: Загальна мобілізація: як військовому змінити місце служби

Юристка Тетяна Козян пояснила, чи можуть виїхати за кордон моряки. Вона нагадала, що у вересні Кабмін прийняв постанову № 992, яка дозволила морякам перетинати кордон, щоб працювати на судні. Перебувати на судні за межами нашої держави можна в рамках терміну, передбаченого контрактом.

У документі йдеться про те, що навіть під час воєнного стану громадяни призивного віку, які є моряками, можуть перетинати кордон у тих випадках, коли вони прямують для:

Документ визначає, про які саме категорії моряків йдеться. Серед них:

Третя група є найбільш чисельною, як свідчить практика. Однак для усіх груп є певна умова. Йдеться винятково про тих моряків, які:

Юристка пояснила, що ця законодавча норма спрямована на те, аби моряками, які можуть виїздити за кордон, не стали ті, хто зараз обрав би таку спеціальність лише з цією метою. Усе вищеописане не є свідченням того, що сама приналежність до професії моряка дозволяє виїздити за кордон без жодних інших підготовчих дій.

Потрібно у встановленому законом порядку отримати дозвіл на виїзд за кордон. А це означає, що попередньо треба зібрати усі необхідні документи. Передусім йдеться про посвідчення особи моряка, а решта документів залежить від його категорії.

Курсанти повинні надати довідку, котру видав їм заклад освіти. Також до неї додаються військово-облікові документи.

Морякам, які мають бути у складі суден, що прямують в рамках «зернового коридору», потрібні документи щодо суднової ролі від Адміністрації судноплавства. Окрім того, додаються копії освітніх та кваліфікаційних документів.

Для більшості моряків передбачена необхідність подання не лише підтвердження від Адміністрації, а й військово-облікових документів, де представники військкомату зробили необхідні відмітки.

Під час дії воєнного стану кордон України можуть вільно перетинати чотири категорії чоловіків. Нагадаємо, чи змінилося щось цієї весни.