UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як рідним встановити факт смерті військовослужбовця

Зараз нашу країну боронять багато сміливих чоловіків і жінок.  

З перших днів війни, яку розпочала Росія, на захист країни стало багато українців. Нажаль, бувають випадки, коли військові гинуть.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть мобілізувати або випустити за кордон з "білим" квитком

Адвокат Роман Сулик пояснив, як рідним загиблого захисника встановити факт смерть військовослужбовця.

Він нагадав, що смерть військовослужбовця може бути не тільки великою втратою для його родичів, але і призвести до виникнення різних правових питань, пов’язаних з встановленням факту смерті, наслідуванням майна, отриманням соціальних виплат та іншими питаннями.

Тому важливо знати, як встановити факт смерті військовослужбовця і що для цього потрібно.

На встановлення факту смерті військовослужбовця мають право його родичі (батьки, дружина, чоловік, діти, брати, сестри тощо), представники опіки та піклування, а також інші особи, які мають законний інтерес у встановленні факту смерті.

Також, військовослужбовці можуть визначити особу, яка матиме право встановлювати їх факт смерті в разі їх загибелі. Це може бути зроблено шляхом написання відповідної заяви та внесення її до службового досьє військовослужбовця.

Для встановлення факту смерті військовослужбовця родичам потрібно зібрати наступну документацію:

Після встановлення факту смерті військовослужбовця його родичам може бути належна винагорода за його військову службу. Для отримання винагороди родичі мають звернутися до військової частини, в якій проходив службу загиблий військовослужбовець.

В Україні передбачені пільги для сімей військових, які героїчно загинули, захищаючи Батьківщину. Нагадаємо, на яку допомогу вони можуть розраховувати.